Tietoa lutikoista

Lutikka on noin 0,5 cm pituinen tummanruskea hyönteinen. Veriaterian nautittuaan se muuttuu väriltään tummemmaksi ja muodoltaan pidemmäksi. Lutikan ensimmäiset kehitysasteet ovat puolestaan pienempiä ja väriltään vaaleampia.

Lutikka tarvitsee veriaterian kehitysasteen vaihtumiseen ja munimiseen. Lutikka munii jopa 3-4 munaa päivässä, eli lutikat lisääntyvät nopeasti.

Lutikka saattaa pesiytyä asuntoon salakavalasti. Ensimmäinen oire lutikoista on usein kutisevat iho-oireet, jotka tyypillisesti ovat kolme perättäistä pistemäistä puremajälkeä iholla. Reaktio lutikan puremajälkiin on kuitenkin hyvin yksilöllinen, eikä kaikkien iho reagoi välttämättä ollenkaan. Toisilla taas saattaa tulla ihottumaa muistuttavia punertavia läikkiä. Pelkkien iho-oireiden perusteella ei siis voida todeta lutikkaongelmaa - eikä toisaalta iho-oireiden puuttuessa voida varmuudella todeta ettei lutikoita ole. Lutikkakoira on luotettava tapa sulkea pois lutikka puremien aiheuttajana.

Ensimmäiset silmämääräiset merkit lutikoista ovat lutikoiden ulostejäljet, eli mustat pisteläikät, jotka ilmestyvät sänkyyn tai petivaatteisiin. Yöllä herätessä lutikoita saattaa myös havaita lakanoilta tai yövaatteista, mutta tämä on varsinkin ongelman alkuvaiheissa erittäin epätodennäköistä.

Tehokkain tapa ennaltaehkäistä lutikoiden kulkeutuminen esimerkiksi majoituspalveluista on säilyttää matkatavarat poissa sängyn vierestä (esim. erikseen säilytykseen tarkoitetuille penkeillä).